Táto internetová stránka používa technológiu cookies. Bližšie informácie o súboroch cookies nájdete v sekcii webstránky Cookies.

Viac
  • Vitajte na stránkach obce Trhovište Trhovište je obec na Slovensku v okrese Michalovce. Prvá písomná zmienka o obci je z roku 1220. V obci sa nachádza rímskokatolícky kostol z roku 1759, gréckokatolícky chrám z roku 1818, kostol reformovanej kresťanskej cirkvi.

Klub včelárov

Miestní včelári sú organizovaní v ZO SZV Michalovce.

Zoznam včelárov v obci Trhovište:

Meno a priezvisko Adresa Počet  obhospodarovaných rodín
Ján Liška Trhovište 192 24
Juraj Benetin Trhovište 248 12
MUDr. Martin Dvulit Trhovište 150 7
Radoslav Kovaľ Trhovište 349 8
Timotej Moskaľ Trhovište 250 5
Miroslav Semjan Trhovište 119 8
Juraj Ščerbák Trhovište 177 9
Ing. Jozef Brnčal Trhovište 274 4

Ján Líška

  • hliadkar a asistent úradného veterinárneho lekára. Zároveň vykonáva výmenu medzistienok za vosk.

056 6495393
0908 394 999

Krátko o /zázračnom/ mede

Už grécky lekár Hippokrates /460-370 pred. n. l./, jeden z najvýznamnejších liečil medom horúčkovité stavy a ošetroval ním zapálené rany pacientov. Med nie je hneď medom. Ako vzniká? Aby vznikol 1 kg medu musia včely nanosiť nektár najmenej z 3 miliónov kvetov. Včela nektár nasáva z kvetu do medového vačku a už pri lete do úľa dochádza k prvým chemickým reakciám. Len čo vojde do svojho úľa už ju čakajú mladé úľové včely, ktoré sosáčikom od nej odoberajú prinesenú sladinu. Navzájom si ju odovzdávajú a zároveň do nej pridávajú výlučky svojich hltánových žliaz s obsahom invertázy – enzýmu, ktorý štiepi sacharózu na glukózu /hroznový cukor/ a fruktózu /ovocný cukor/. Pri vzájomnom si predávaní týchto štiav medzi včelami sa odparuje prebytočná voda a šťava sa zahusťuje. Keď obsah vody klesne pod 20% včely ju uložia do buniek plástov. Ak je už med celkom zrelý, včely ho v plástoch zavíčkujú. Enzýmy v mede pochádzajú prevažne od včiel ale čiastočne aj z rastlín. Sú to bielkoviny, ktoré urýchľujú biochemické reakcie v organizme človeka.
Med nesmie byť poškodený teplom vyšším ako 45°C a pri teplote 70°C sa enzýmy úplné zničia. Aromatické látky medu teplom vyprchávajú.

Čo všetko obsahuje med?

Sú to: cukry, enzýmy, vitamíny, minerálne látky, bielkoviny, kyseliny a voda
Skladovanie a trvanlivosť medu:

Mnohé látky, ktoré med obsahuje sa ničia teplom, svetlom alebo kyselinami. Aby sme uchránili všetky látky, ktoré med obsahuje, musíme ho uskladňovať pri teplote od 10° C do 15° C v tme a relatívnej vlhkosti vzduchu do 60% v uzatvorenej nádobe. Pri správnom skladovaní med vydrží v kvalitnom stave aj niekoľko rokov.
Peľ a  propolis:

Okrem medu včielky dokážu vyprodukovať aj zdraviu veľmi prospešný peľ z mnohých rastlín. Ďalším produktom je veľmi liečivý propolis, mnohými ľuďmi používaný na vonkajšie - kožné ochorenia ako aj vnútorné napr. pri angínach či bolestiach zubov.
Medové rady:

1. Nakupujte med priamo zo dvora od včelárov, lebo je to pravý včelí med.

2. Pri stekucovaní medu teplota nesmie prekročiť 45 o C .Každý pravý med kryštalizuje !

3. Skladujte med v chladnom a tmavom prostredí – nikdy nie v otvorenej nádobe.

4. Nikdy nedávajte med do horúceho nápoja.

5. Na natieranie na chlieb je najvhodnejší med pastovaný .