Klub včelárov
Miestní včelári sú organizovaní v ZO SZV Michalovce.
Zoznam včelárov v obci Trhovište:
Meno a priezvisko | Adresa | Počet obhospodarovaných rodín |
Ján Liška | Trhovište 192 | 24 |
Juraj Benetin | Trhovište 248 | 12 |
MUDr. Martin Dvulit | Trhovište 150 | 7 |
Radoslav Kovaľ | Trhovište 349 | 8 |
Timotej Moskaľ | Trhovište 250 | 5 |
Miroslav Semjan | Trhovište 119 | 8 |
Juraj Ščerbák | Trhovište 177 | 9 |
Ing. Jozef Brnčal | Trhovište 274 | 4 |
Ján Líška
- hliadkar a asistent úradného veterinárneho lekára. Zároveň vykonáva výmenu medzistienok za vosk.
Krátko o /zázračnom/ mede
Už grécky lekár Hippokrates /460-370 pred. n. l./, jeden z najvýznamnejších liečil medom horúčkovité stavy a ošetroval ním zapálené rany pacientov. Med nie je hneď medom. Ako vzniká? Aby vznikol 1 kg medu musia včely nanosiť nektár najmenej z 3 miliónov kvetov. Včela nektár nasáva z kvetu do medového vačku a už pri lete do úľa dochádza k prvým chemickým reakciám. Len čo vojde do svojho úľa už ju čakajú mladé úľové včely, ktoré sosáčikom od nej odoberajú prinesenú sladinu. Navzájom si ju odovzdávajú a zároveň do nej pridávajú výlučky svojich hltánových žliaz s obsahom invertázy – enzýmu, ktorý štiepi sacharózu na glukózu /hroznový cukor/ a fruktózu /ovocný cukor/. Pri vzájomnom si predávaní týchto štiav medzi včelami sa odparuje prebytočná voda a šťava sa zahusťuje. Keď obsah vody klesne pod 20% včely ju uložia do buniek plástov. Ak je už med celkom zrelý, včely ho v plástoch zavíčkujú. Enzýmy v mede pochádzajú prevažne od včiel ale čiastočne aj z rastlín. Sú to bielkoviny, ktoré urýchľujú biochemické reakcie v organizme človeka.
Med nesmie byť poškodený teplom vyšším ako 45°C a pri teplote 70°C sa enzýmy úplné zničia. Aromatické látky medu teplom vyprchávajú.
Čo všetko obsahuje med?
Sú to: cukry, enzýmy, vitamíny, minerálne látky, bielkoviny, kyseliny a voda
Skladovanie a trvanlivosť medu:
Mnohé látky, ktoré med obsahuje sa ničia teplom, svetlom alebo kyselinami. Aby sme uchránili všetky látky, ktoré med obsahuje, musíme ho uskladňovať pri teplote od 10° C do 15° C v tme a relatívnej vlhkosti vzduchu do 60% v uzatvorenej nádobe. Pri správnom skladovaní med vydrží v kvalitnom stave aj niekoľko rokov.
Peľ a propolis:
Okrem medu včielky dokážu vyprodukovať aj zdraviu veľmi prospešný peľ z mnohých rastlín. Ďalším produktom je veľmi liečivý propolis, mnohými ľuďmi používaný na vonkajšie - kožné ochorenia ako aj vnútorné napr. pri angínach či bolestiach zubov.
Medové rady:
1. Nakupujte med priamo zo dvora od včelárov, lebo je to pravý včelí med.
2. Pri stekucovaní medu teplota nesmie prekročiť 45 o C .Každý pravý med kryštalizuje !
3. Skladujte med v chladnom a tmavom prostredí – nikdy nie v otvorenej nádobe.
4. Nikdy nedávajte med do horúceho nápoja.
5. Na natieranie na chlieb je najvhodnejší med pastovaný .